Міжнародні дипломи з іспанської мови (Diploma Internacional de Español) урочисто вручені студентам Одеської політехніки

1 березня 2021 року

Лінгвістична атестація з іспанської мови для студентів і аспірантів ОНПУ, а також слухачів спеціалізованих мовних курсів, які виявили бажання пройти цільову підготовку і здати іспити за програмами Фонду FIDESCU, Мадрид, відбулася з 3 по 6 листопада 2020 року в навчально-методичному центрі «Гранд» ОНПУ. У складі екзаменаційної комісії – сертифіковані екзаменатори DIE, викладачі кафедри іспанської мови та спеціального перекладу ОНПУ, які оцінювали компетенції екзаменованих на рівнях А2, B1 і В2 за такими компонентами: лексика і граматика, письмо та аудіювання, читання та говоріння.

На підставі розгляду задокументованих результатів іспитів експертна комісія Папського університету Саламанки підтвердила відповідність процедури атестації встановленому регламенту, а також якісну роботу екзаменаторів. На цій підставі у лютому 2021 р. десяти студентам Українсько-іспанського інституту ОНПУ урочисто вручені надіслані поштою з Мадрида Міжнародні дипломи DIE (Diploma Internacional de Español), офіційно визнані Міністерствами освіти Іспанії і Італії (http://www.fidescu.org/).

Для бажаючих опанувати іспанську мову уявляються корисними відгуки студентів, які успішно пройшли атестацію та отримали  дипломи DIE.

Студентка 2-го курсу УІІ Алена Миргородська, спеціальність 291 «Міжнародні відносини, громадські комунікації і регіональні студії»:

– Диплом DIE мені необхідний для розширення академічних і професійних можливостей, зокрема для навчання за фахом з використанням іспаномовних джерел та подальшого періодичного підвищення кваліфікації за кордоном. Кожному студенту, який мріє про успішну кар'єру, раджу не тільки накопичувати певні знання, а й обов'язково підтверджувати їх документально. Вважаю, що організовані в ОНПУ мовні іспити з отриманням міжнародних сертифікатів/дипломів – унікальна та дуже цінна опція. 

У всіх мультимовних європейських країнах наявність у кандидата на вакансію мовних сертифікатів з однієї або декількома з 6-ти офіційних мов ООН (англійської, іспанської, китайської та ін.) є об'єктивним підтвердженням його комунікативної універсальності і цінності як фахівця.

Студент 2-го курсу УІІ Євген Медяник, спеціальність 126 «Інформаційні системи і технології»:

– Як і всі екзаменовані, очікував, що іспити за європейськими стандартами будуть для нас нездоланними. Набути впевненості всім допомогли пробні тестування перед іспитами. Деякі завдання спочатку здалися дуже складними, а після тренінгу – приємно здивували своєю простотою (наприклад, аудіювання за темою «лист»). Заняття on-line проходили організовано, дуже цікаво і ефективно, як зазвичай в аудиторії.

Аспірантка 1-го курсу Тая Петік, спеціальність «Автоматизація та комп'ютерно-інтегровані технології в енергетиці»:

– Для мене, дипломованого магістра ОНПУ, випускниці Українсько-іспанського інституту, яка двічі по 5 місяців навчалася в Університеті Кадіса за програмою Еразмус +, іспит DIE на рівні В2 виявився зовсім не складним. Раджу всім студентам, тим хто тільки почав вчити іспанську мову або вже завершує цикл навчання, не боятися міжнародних іспитів. Вам усім ця корисна для життя і кар'єри, красива і дуже мелодійна мова – під силу!

Чергова лінгвістична атестація за програмами DIE у НМЦ «Гранд» запланована наприкінці  квітня 2021 р. Відповідну детальну інформацію про цей захід наведено на сайті ОНПУ (https://op.edu.ua/servicecatalog/service/die). 

За умов жорстких карантинних обмежень у європейських країнах, що повністю виключили можливість реалізації академічної мобільності за програмами Еразмус+ у 2020/21 н.р., Українсько-іспанський інститут забезпечив узгодження з університетами-партнерами ОНПУ в Іспанії низки документів щодо перенесення термінів не реалізованих мобільностей на 2022-2024 роки. При цьому кількість стипендій вдалося не тільки зберегти, але й збільшити. Також продовжено роботу з погодженням угод про спільні освітні програми подвійного ступеня магістра з університетами-партнерами.

У січні 2021 року був підписаний оновлений довгостроковий Договір про співпрацю між ОНПУ і Університетом Севільї (US), одним з найстаріших і найбільших державних університетів Іспанії. Заснований у 1551 р. US розташований у столиці Андалузії на південному заході Іспанії, налічує 75 тис. студентів, 7 тис. викладачів і співробітників, більше 60 освітніх програм першого рівня (бакалаври), 45 – другого (магістри), 128 – третього (PhD), щорічний бюджет складає понад 500 млн €.

У листопаді 2020 р. підписано довгострокову Угоду між ОНПУ і Консорціумом PEERS, до складу якого входять 3 державних університети Португалії (координатор – університет UMinho), про взаємну кредитну та академічну мобільність студентів, викладачів та співробітників за програмою Erasmus+КА107. Для необхідної мовної підготовки до мобільності у НМЦ «Гранд» сформовано групу платного навчання португальській мові (другої іноземної). До викладання в форматі on-line залучено досвідчених викладачів-філологів з київських університетів, а також носіїв португальської мови – аспірантів та студентів ОНПУ.

Граматики іспанської та португальської мов дуже близькі, невеликі відмінності є тільки при використанні артиклів і часу. Суттєві відмінності наявні у фонетиці. На побутовому рівні іспанці і португальці вільно спілкуються та розуміють один одного, так само, як українці розуміють білорусів, росіян, представників інших слов'янський народів. Безумовно, якщо ви вже володієте однією з цих мов, не складе великих труднощів вивчити іншу. І часу це потребує значно менше, ніж навчання якійсь іншій мові «з нуля». На цій підставі розпочато переговори з центром CAPLE, Університет Лісабона, про сертифікацію НМЦ «Гранд» ОНПУ як першого в Україні екзаменаційного центру з португальської мови.